Dijagnoza i liječenje neplodnosti
Medicinski potpomognuta oplodnja Metode medicinski potpomognute oplodnje

Metode medicinski potpomognute oplodnje

Dijagnoza i liječenje neplodnosti
Metode medicinski potpomognute oplodnje

  Medicinski potpomognuta oplodnja (MPO) predstavlja skup zdravstvenih postupaka koji se primjenjuju kako bi se pomoglo parovima koji se suočavaju s problemima neplodnosti da ostvare trudnoću. Ovi postupci uključuju upotrebu medicinskih tehnologija i pažljivo praćenje reproduktivnog procesa, s ciljem postizanja uspješnog začeća.

Instrauterina inseminacija (AIH/IUI)
je zahvat gdje liječnik koristi prethodno odabrane spermije vašeg partnera te ih aplicira direktno u maternicu u najprikladnijem trenutku kako bismo povećali šanse za trudnoću.
In vitro fertilizaciju (IVF)
je najčešća vrsta MPO-a koja uključuje aspiraciju jajnih stanica iz janika žene, koje se zatim oplode sa sjemenom partnera u posebno opremljenim laboratorijskim uvijetima. Ovaj postupak omogućava stvaranje embrija koji se kasnije vraćaju u maternicu.
Intracitoplazmatska injekcija spermija (ICSI)
je metoda kod koje se spermij uz pomoć staklene mikroinjekcijske pipete odabire, aktivira i injicira u jajnu stanicu. Primjenjuje se kod muške neplodnosti, kada spermiji nemaju sposobnost da sami oplode jajnu stanicu.
Krioembrio transfer (FET)
Tijekom postupka IVF-a svi dodatni embriji koji su dobiveni a nemogu se iskoristiti tijekom jednog embrio transfera se smrzavaju. Postupak nam pomaže u slučaju kada početni IVF ciklus nije rezultirao trudnoćom, te umjesto ponovne stimulacije možemo koristiti embrije koji su u kriopohrani.
Intracitoplazmatska morfološki odabrana injekcija sperme (IMSI)
je modificirana varijanta ICSI-a, koja se koristi se za procjenu pojedinih dijelova spremija pomoću invertnog mikroskopa pri povećanju od 6000 do 13 000 puta. Primjena ove metode rezultira većim brojem uspješnih trudnoća i manjim brojem kromosomskih abnormalnosti.
MicroTESE/TESA
je kirurški zahvat koji se koristi za vađenje sperme iz sjemenih tubula muških testisa. Koristi se za muškarce s neopstruktivnom azoospermijom, što je slučaj kada muškarac ne može proizvesti dovoljno sperme da bi imao uočljivu količinu u svom sjemenu. Tijekom microTESE postupaka, kod neopstruktivne azoospermije, mogu se pronaći spermiji u 50-65 posto slučajeva. Kod opstruktivne azoospermije u testisima pronalazimo spermije uvijek.
Indukcija ovulacije i tempirani odnosi
je metoda koja se može koristiti kod pacijentica koje imaju neredovite cikluse u svrhu postizanja ovluacije te u pacijentica gdje želimo potaknuti jajnike na proizvodnju više jajnih stanica. Indukcija ovulacije ne zahtjeva stimulaciju injekcijama nego se koriste lijekovi za oralnu primjenu.
Assisted hatching ili potpomognuto izlijeganje
je metoda stanjivanja zaštitne ovojnice zametka koja se zove zona peludica. Uz pomoć lasera stvori se manja pukotina u vanjskoj ovojnici embrija čime samo izlijeganje embrija postaje uspješnije i samim time dovodi do većih stopa trudnoća.
Krioprezervacija
je postupak umjetnog smrzavanja stanica ili tkiva na izuzetno niskim temperaturama. Zamrzavanje jajnih stanica i sperme omogućuje njihovu pohranu na određeni period. Postoje mnoga stanja gdje je indicirano da se sperma krioperzervira kao što su neki oblici liječenja koji zahtjevaju kemoterapiju ili zračenje.
Preimplantacijska genetička dijagnoza (PGD)
je metoda koja uz pomoć mehanizama genetskog probira omogućuje utvrditi genetske abnormalnosti embrija prije njihove implantacije u maternicu.
Reproduktivna kirurgija
Određena stanja zahtjevaju kirurški pristup u liječenju neplodnosti te samim tim spada u metode medicinski potpomognute oplodnje.
Poliklinika Cito specijalizirana je za liječenje svih oblika neplodnosti kod parova. Uz moderno opremljen embriološki i androloški laboratorij, te stručnjake koji su lideri u području MPO-a, jedina smo ustanova u Hrvatskoj koja nudi sveobuhvatnu njegu našim pacijentima koji se bore s neplodnošću.
Pacijenti o nama

Izuzetno pozitivno iskustvo. Profesionalni tim kojem vjerujem. Profesionalno i povoljno.

Ivna M.
28 Prosinca 2021

Najbolja dr.Aračić meni vodila četvrtu trudnoću za 10. Najsposobnija, puna znanja , ljubaznosti, na svaki detalj pazila. Rodila sam predivnog sina (3500gr i 51cm). Treća trudnoća sa serklažom (koji je ona isto napravila prije 13god. HVALA NA SVEMU!!!

Karmen I.
27 Ožu 2019
01
01
Naš tim stručnjaka
Petar Poljak, dr.med
Specijalist ginekologije i porodništva
Subspecijalist ginekološke endokrinologije i humane reprodukcije
dr.petar.poljak@cito.hr
Doc.Dr.sc. Nađa Aračić, dr.med
Specijalist ginekologije i porodništva
Subspecijalist ginekološke endokrinologije i humane reprodukcije
dr.aracic@cito.hr
Primarius mr.sc. Boris Poljak, dr.med.
Specijalist ginekologije i porodništva
Subspecijalist ginekološke endokrinologije i humane reprodukcije
dr.poljak@cito.hr
Želite pitati naše liječnike? Ostavite nam poruku ili nas nazovite, mi smo tu da Vam pomognemo
Pošalji poruku

Pošalji poruku

"*" označava obavezna polja

Skriven
*
scroll to top arrow