IVF
Medicinski potpomognuta oplodnja IVF Program

IVF Program

IVF
IVF Program
In vitro fertilizacija (IVF)
je najčešća metoda medicinski potpomognute oplodnje. U Poliklinci Cito možete očekivati najvišu kvalitetu skrbi tijekom svog IVF ciklusa. Prije postupka IVF-a potrebno je proći kroz proces procjene plodnosti. Nakon procjene plodnosti te je našim tim liječnika utvrdio da je IVF sljedeći korak u liječenju neplodnosti proći ćete kroz sljedeće korake:
 • Priprema za IVF
 • Stimulacija jajnika
 • Aspiracija jajnih stanica
 • Prikupljanje sperme
 • Razvoj embrija
 • Embriotransfer
 • Krioprezervacija (zamrzavanje)
 • Test na trudnoću te praćenje trudnoće
Priprema za IVF
Prije svakog postupka IVF-a potrebo je napraviti dijagnističke pretrage i prikupiti potrebnu dokumentaciju. Zatim u kordinaciji s našim osobljem te očekivanim danom početka menstruacije planirati ćemo početak IVF ciklusa.
Stimulacija jajnika
U procesu stimulacije jajnika postoji više oblika preparata koje koristimo. Naš tim liječnika uvijek nastoji individualizirati pristup svakom pacijentu te odabrati najbolji oblik stimulacije za pacijenta koji ovisi o mnogo faktora kao što su dob, rezerva jajnika te prethodni pokušaji IVF-a. Svaka neplodnost je jedinstvena i tako joj treba pristupati.
 • Ovisno o vrsti injekcije (preparata za stimulaciju) mjesta aplikacije mogu varirati. Na raspolaganju će vam biti naše osoblje koje će napraviti edukaciju kada, na koje mjesto i kako aplicirati lijek.
 • Nakon što je započela stimulacija jajnika injekcijama, početi će redovito praćenje rasta i razvoja folikula. Prvi ultrazvučni pregled je najčešće 5-6. dan ciklusa. Tijekom posjeta također će biti potrebni određeni krvni testovi kako bi naši liječnici mogli pratiti napredak stimualcije.
 • U prosjeku je potrebno 10-14 dana od početka menstrualnog ciklusa dok vaše jajne stanice ne budu zrele za aspiraciju (proces prikupljanja jajnih stanica).
Postupak aspiracije jajnih stanica (prikupljanje jajnih stanica)      
Proces aspiracije jajnik stanica obično traje 10-20 min te se odvija u posebnoj prostoriji gdje su napravljeni idealni uvjeti za što sigurnije izvođenje zahvata. Sam proces se sastoji od korištenja vrlo tanke igle (1mm) koja će se pod kontrolom ultrazvuka uvesti u jajnik te nježno aspirirati jajnu stanicu iz folikula. Punkcija se izovdi u lokalnoj anesteziji uz blagu sedaciju. U Poliklinici Cito postoji i opcija izvođenja punkcije u kratkotrajnoj općoj anesteziji. Nakon punkcije pacijentica se oporavlja u jednom od naših apartmana te untar sat dva od zahvata se otpušta na kućnu njegu. Savjetuje se uzeti cijeli dan slobodno kako biste se odmorili i oporavili.
Prikupljanje sperme
Nakon proces prikupljanja jajnih stanice te njhove pripreme za oplodnju potrebno je uzeti uzorak sperme partnera kako bi se započeo proces oplodnje.
Razvoj embrija
Nakon procesa oplodnje embriji se prenose u posebno kontrolirane uvjete gdje će nastaviti svoj razvoj. Ovisno o broju ili kvaliteti embrija naši embriolozi rade procjenu kada bi trebao biti embriotransfer. Naši embriolozi također optimiziraju uvjete u inkubatoru kako bi maksimizirali rast i razvoj vaših embrija. Drugi dan od punkcije ćemo vas kontaktirati s novostima te obavijestiti u koje vrijeme planirano napraviti embriotransfer.
Embriotransfer
Ovisno o kvaliteti i broju odlučiti ćemo se za prijenos embrija 3 ili 5 dan od punkcije. Prije embriotransfera dogovoriti ćete se s našim liječnicima o broju embrija koji se planiraju koristiti u embriotransferu.
Krioprezervacija (zamrzavanje)
Embriji koji se neiskoriste u postojećem transferu imaju mogućnost zamrzavanja. Ako se par odluči za ponovni pokušaj IVF-a, embriji u kriopohrani će se moći iskoristiti bez potrebne za ponovnom stimulacijom jajnika. U Poliklinici Cito kriopohrana embrija na tri godine je uključena u cijenu IVF postupka.
Test na trudnoću te praćenje trudnoće
14 dana poslije embriotransfera napraviti ćete test na trudnoću (BHCG). U slučaju pozitivnog testa zatražiti ćemo Vas da se test ponovi za dva dana. U slučaju adekvatnog porasta hormona naručiti ćemo vas na kontrolni ultrazvučni pregled 4 tjedna nakon transfera ili 6 tjedana od posljednje menstruacije kako bi proverili razvijanje trudnoće.
Naši sretni pacijenti

Dr. Ilić je jako stručna i jako ljubazna osoba, svaka pohvala.

Andrea S.
26 Srpnja 2020

Nije mene strah da će poskupit gorivo ili dali će nastati kriza svjetskih razmjera, mene strah da Hrvatska ne ostane bez vrhunskih stručnjaka kao što su dr. Poljak i njegov tim u Polklinici Cito. Zahvaljujuci njemu i svima njima iz prvog pokušaja ja i suprug čekamo svoju bebu. Nasmijani ,ljubazni djelatnici u svakom trenutku spremni pomoći na sve što vas zanima. Dr. Poljak prije svega veliki čovjek, a onda vrhunski stručnjak. Predivna i preodobra Janja i sestra Lucija i moja sestra Ivana Poljak, koja me bodrila i doslovno držala za ruku. Hvala puno svima, puno uspjeha želim.

Biljana C.
5 Veljače 2020
01
01
Our Expert Doctos
Petar Poljak, dr.med
Specijalist ginekologije i porodništva
Subspecijalist ginekološke endokrinologije i humane reprodukcije
dr.petar.poljak@cito.hr
Doc.Dr.sc. Nađa Aračić, dr.med
Specijalist ginekologije i porodništva
Subspecijalist ginekološke endokrinologije i humane reprodukcije
dr.aracic@cito.hr
Primarius mr.sc. Boris Poljak, dr.med.
Specijalist ginekologije i porodništva
Subspecijalist ginekološke endokrinologije i humane reprodukcije
dr.poljak@cito.hr
Želite pitati naše liječnike? Ostavite nam poruku ili nas nazovite, mi smo tu da Vam pomognemo
scroll to top arrow