Sindrom karpalnog tunela
Kirurgija Sindrom karpalnog tunela

Sindrom karpalnog tunela

Sindrom karpalnog tunela
Sindrom karpalnog tunela

Sindrom karpalnog tunela nastaje prilikom pritiska na živac u ruci koji se zove medianus. Sam karpalni tunel je prolaz okružen kostima i ligamentima na dlanu ruke. Uslijed pritiska na navedeni živac javljaju se i simptomi koji u početnoj fazi mogu biti osjećaj slabosti u šaci, trnci u rukama te utrnulost. Sva stanja koja izazivaju pritisak na živac ili ga iritiraju mogu dovesti do stvaranja otekline i upale te posljedično do razvijanja samog sindroma.

Liječenje sindroma karpalnog tunela

In treatment, the most important thing is a timely diagnosis, because often in the initial phase, surgery is not necessary, but treatment is approached with non-surgical methods. The most common forms of non-surgical treatment include:
  •  Udlaga za zglob
  •  NSAID (Nesteroidni protuupalni lijekovi poput Ibuprofena)
  • Kortikosteroidi

Kirurško liječenje

Kod određenog broja pacijenata potrebna je kirurška intervencija. Sam zahvat se izvodi u općoj anesteziji ili lokalnoj anesteziji te se sastoji od reza u području ispod dlana šake. Samim rezom dobije se detaljan uvid u problematiku te ovisno o uzroku kirurg će smanjiti pritisak na živac. Pacijenti se isti dan otpuštaju na kućnu njegu.

Priprema za zahvat

Prije operativnog zahvata konzultirati će te se s jednim od naših kirurga. Tijekom pregleda doktor će Vam objasniti sam postupak i moguće komplikacije te optimalnu metodu ovisno o Vašoj problematici i očekivanjima. Također će te biti upoznati kako se ponašati nakon postupka te kako se za sam pripremiti.

Oporavak

Nakon operativnog zahvata normalno je osjećati bolnost u šaci. Tijekom procesa cijeljenja rane ligamenti postupno cijele te ostavljaju više mjesta za živac. Većina pacijenata će odmah nakon operacije osjetiti poboljšanje simptoma ali ponekad je potrebno i par mjeseci do potpunog ozdravljenja.
Naš tim liječnika
Krešimir Bagatin, dr.med.
Specijalist plastično-rekonstruktivne i estetske kirurgije
dr.bagatin@cito.hr
Ivo Tripković, dr.med.
Specijalist plastično-rekonstruktivne i estetske kirurgije
dr.tripkovic@cito.hr
Želite pitati naše liječnike? Ostavite nam poruku ili nas nazovite, mi smo tu da Vam pomognemo
Pošalji poruku

Pošalji poruku

"*" označava obavezna polja

Skriven
*
scroll to top arrow