povećanje grudi
Kirurgija Povećanje grudi

Povećanje grudi

povećanje grudi
Povećanje grudi

Povećanje grudi, poznato kao augmentacija dojki, je vrsta zahvata kojim se povećava veličina i simetrija dojki ugradnjom implantata. Za neke žene povećanje grudi je način da se osjećaju samopouzdanije dok pak za druge može biti dio obnove dojke nakon različitih stanja. Povećanje grudi je velika odluka koja zahtjeva pomno planiranje kako bi osigurao siguran i željeni rezultat. Tim plastičnih kirurga u Poliklinici Cito su certificirani i visoko obučeni kirurzi s kliničkim iskustvom u izvođenju najkompleksnijih zahvata na grudima.

Opis zahvata

Tijekom konzultacija te predoperativnog pregleda naš tim plastičnih kirurga će napraviti detaljan plan operacije te uskladiti željama pacijenta veličinu implantata. U Poliklinici Cito koristimo implantate Mentor i Motiva koji zadovoljavaju najviše standarde sigurnosti. Prilikom ugradnje implantata koriste se dvije vrste reza:
 • Inframamilarni rez: rez ispod dojke na mjestu gdje se nabor dojke spaja s kožom prsnog koša
 • Periareolarni rez: rez uz donji rub bradavice
Navedena mjesta daju najbolju kontrolu nad džepom gdje se implantat postavlja te također ožiljci su dobro skriveni na grudima. Položaj implantata može biti:
 • Ispod žljezdanog tkiva dojke
 • Ispod mišića
 • Kombinacija obje metode
Ovisno o željama pacijenta, te drugim faktorima koji mogu utjecati na konačni izgled dojke (sportašice, naporan fizički posao…), naš tim plastičnih kirurga će vam ponuditi koja bi opcija bila najbolja za vas s obzirom na vaše želje i očekivanja. Sam operativni zahvat najčešće traje 2-4 sata te se izvodi u općoj anesteziji. Nakon zahvata pacijent se prebacuje u sobu za oporavak gdje uz nadzor našeg osoblja nastavlja se postoperativni oporavak.

Priprema za zahvat

Prije operativnog zahvata potrebno je konzultirati se s jednim od naših plastičnih kirurga kako bi iznijeli Vaša očekivanja ali se i upoznali s cijelom postupkom i njegovim komplikacijama. U svrhu pripreme za zahvat potrebno je prestati uzimati lijekove protiv bolova te duge lijekove ili biljne pripravke koji mogu povećati krvarenje.

Oporavak

Nakon operacije bol u grudima je normalna pojava. Da bi se bol svela na minimum naše osoblje će Vam dati lijekove protiv bolova, također tijekom zahvata naš anesteziolog uz opću anesteziju će dati i regionalnu anesteziju što uvelike smanjuje postoperativnu bol. Tijekom otpusta iz Poliklinike naši kirurzi će vam dati detaljne upute kako se ponašati kroz period nakon operacije. Upute kojih se poželjno pridržavati nakon operacije:
 •  Izbjegavanje dizanja teških stvari te naporne vježbe barem mjesec dana
 • Korištenje grudnjaka koji je komforan kroz 4 tjedna nakon operacije kako bi se postoperativna oteklina smanjila te implantati smjestili u džepove gdje su postavljeni
 • S obzirom na kompleksnost zahvata savjetuje se 10-14 dana uzeti slobodno prije povratka na posao kako bi se osigurao potpuni oporavak te uspješno cijeljenje rane
 • Bol i oteklina nakon operacije su normalna pojava te s vremenom nestaju

Rizici

Kao i svaki operativni zahvat povećanje grudi donosi neke rizike s kojima je bitno da se pacijent upozna. Najčešće komplikacije zahvata čine:
 • Infekcija
 • Promjene u osjetu bradavice i dojki
 • Promjena položaja implantata
 • Krvarenje
 • Ožiljci

Povratak na posao

Većina pacijenata ima potpuni oporavak unutar 10-14 dana nakon zahvata te je sprema za povratak na posao. U slučaju da posao zahtjeva težu fizičku aktivnost savjetuje se da taj period iznosi i dulje.

Najčešća pitanja i odgovori:

 1. Q: Što nositi od odjeće? A: Nakon operacije 3-4 tjedna savjetuje se koristiti kirurški grudnjak. Grudnjak se skida samo prilikom tuširanja i pranja. Savjetuje se koristiti komfornu odjeću koja se može lako skidati i oblačiti. Usku odjeću se ne preporuča nositi u navedenom periodu. Nakon 3-4 tjedna kirurški grudnjak se može zamijeniti s mekanim, potpornim sportskim grudnjakom.
 2. Q: Higijena (Tuširanje i kupanje)? A: Prva dva dana nakon operacije savjetuje se ne tuširati. Kupanje u bazenima, kadama te vrućim kupkama izbjegavati dok rane ne zacijele ili dok ne dobijete dozvolu od naših kirurga.
 3. Q: Tjelesna aktivnost? A: Tri do četiri tjedna nakon operacije izbjegavati teške fizičke aktivnosti te podizanje teških predmeta. Lagana fizička aktivnost poput šetnji je poželjna.
 4. Q: U kojem položaju spavati? A: Prvih 7 dana nakon operacije savjetuje se spavati na leđima. Da bi izbjegli nesvjesno okretanje dok spavate možete postaviti bočno jastuke za potporu. Spavanje na trbuhu se ne savjetuje, spavanje na boku je poželjno pričekati barem 4 tjedna od zahvata.
Naš tim liječnika
Krešimir Bagatin, dr.med.
Specijalist plastično-rekonstruktivne i estetske kirurgije
dr.bagatin@cito.hr
Ivo Tripković, dr.med.
Specijalist plastično-rekonstruktivne i estetske kirurgije
dr.tripkovic@cito.hr
Želite pitati naše liječnike? Ostavite nam poruku ili nas nazovite, mi smo tu da Vam pomognemo
Pošalji poruku

Pošalji poruku

"*" označava obavezna polja

Skriven
*
scroll to top arrow