esteteska korekcija ušiju
Kirurgija Estetska korekcija ušiju

Estetska korekcija ušiju

esteteska korekcija ušiju
Estetska korekcija ušiju

Korekcija ušiju ili otoplastika je kozmetička kirurška metoda kojom mijenjamo položaj, oblik i izgled ušiju. Većina pacijenata se odluči za navedeni zahvat zbog „klempavih“ ušiju što često kod pacijenata izaziva manjak samopouzdanja te nelagodnost. Korekcija ušiju je idealna metoda bez puno rizika koja može riješiti navedene probleme. Navedeni zahvat se može napraviti u bilo kojoj dobi dok se najčešće izvodi kod djece nakon navršene 6 godine života. Zahvat se može izvesti u lokalnoj ili općoj anesteziji te obično traje oko sat vremena. Ožiljak od operacije je minimalno vidljiv zbog pozicioniranja reza na prirodnom spoju kože uha i glave.

Opis zahvata

Korekciju ušiju ili otoplastika spada u estetske kirurške zahvata kojim se problemi s uškama mogu korigirati. Zahvat se izvodi u lokalnoj ili općoj anesteziji, o razlici između vrsta anesteziji možete pronaći ovdje. Ovisno o problematici naš tim plastičnih kirurga će napraviti predoperacijski plan. Zahvat izgleda tako da se napravi rez na stražnjoj strani uha u području hrskavice koja se potom remodelira i po potrebi njen višak se odstrani. Višak kože se resecira te se uške fiksiraju u određen položaj. Ožiljak od operacije je minimalno vidljiv zbog pozicioniranja reza na prirodnom spoju kože uha i glave. Kandidati za operaciju su:
 • "Klempave“ uši
 • Malene uške
 • Uške koje nisu simetrične
 • Deformiteti kao posljedica ozljede ili urođenog deformiteta
 • Uške s velikim naborima
 • Velike ili rastegnute ušne resice

Priprema za zahvat

Prije operativnog zahvata konzultirat ćete se s jednim od naših plastičnih kirurga. Tijekom pregleda doktor će Vam objasniti sam postupak i moguće komplikacije te optimalnu metodu korekciju ovisno o Vašoj problematici i očekivanjima. Također će te biti upoznati kako se ponašati nakon postupka te kako se za sam pripremiti.

Oporavak

Nakon operativnog zahvata kirurg će postaviti zavoj preko uški kako bi osigurali pravilan položaj i zaštitu. Oteklina je očekivana te većinom unutar 3 dana dolazi do povlačenja otoka, do potpunog povlačenja otoka ponekad je potrebno i par mjeseci, u navedena tri dana savjetuje se hladni oblozi. Potpuni oporavak te vraćanje dnevnim aktivnostima je za očekivati 10 dana poslije operacije. Tijekom oporavka savjetuje se izbjegavati:
 • Dirati uške
 • Odabir odjeće koja se može komodno presvući preko glave (poput košulje)
 • Spavati na leđima odnosno izbjegavati pritisak na uši

Najčešća pitanja i odgovori:

 1. Q: Koje je vrijeme oporavka? A: Potpuni oporavak od korekcije uški traje između 6 i 8 tjedana, međutim već nakon 2-3 tjedna će biti primjetna poboljšanja.
 2. Q: Jesu li potrebi kontrolni pregledi nakon operativnog zahvata? A: Naši kirurzi će pregledati te pratiti proces cijeljenja uški. Prvi pregled nakon operacije najčešće je za 7 dana od operacije kada se najčešće skida zavoj.
 3. Q: Kada se dijete može vratiti u školu nakon zahvata? A: Savjetuje se barem 7 dana nakon operacije pričekati za povratak u školu. Kod djece najbolje je planirati operativne zahvata pred školske praznike kako bi osigurali potpuni oporavak od operacije.
 4. Q: U slučaju bolova nakon operacije, koje lijekove mogu uzimati? A: U slučaju bolova nakon operativnog zahvata mogu se uzimati standardni lijekovi protiv bolova (paracetamol, ibuprofen…)
Naš tim liječnika
Krešimir Bagatin, dr.med.
Specijalist plastično-rekonstruktivne i estetske kirurgije
dr.bagatin@cito.hr
Ivo Tripković, dr.med.
Specijalist plastično-rekonstruktivne i estetske kirurgije
dr.tripkovic@cito.hr
Želite pitati naše liječnike? Ostavite nam poruku ili nas nazovite, mi smo tu da Vam pomognemo
Pošalji poruku

Pošalji poruku

"*" označava obavezna polja

Skriven
*
scroll to top arrow