Dupuytrenova kontraktura Poliklinika Cito
Kirurgija Dupuytrenova kontraktura

Dupuytrenova kontraktura

Dupuytrenova kontraktura Poliklinika Cito
Dupuytrenova kontraktura

Dupuytrenova kontraktura (još se naziva Dupuytrenova bolest) predstavlja zadebljanje mišićne fascije na dlanu šake i prstiju. Ovo zadebljanje može dovesti do savijanja jednog ili više prstiju u stranu ili prema unutrašnjosti dlana. Kod određenog broja pacijenata navedeno stanje može ometati samu funkciju šake te tako otežavati svakodnevne aktivnosti. Danas postoje kirurške i nekirurške metode kako bi se usporilo napredovanje bolesti te poboljšala pokretljivost prstiju.

Liječenje Dupuytrenove bolesti

Ovisno o zahvaćenosti prstiju te ozbiljnosti bolesti naš tim kirurga će vam predstaviti najbolji plan liječenja. Liječenje Dupuytrenove bolesti može biti kirurško i nekirurško liječenje.
Nekirurško liječenje se bazira na smanjenju simptoma bolest uz pomoć injekcija kortikosteroida (protuupalnih lijekova). Navedena terapija može pomoći kod simptoma koje pacijenti osjećaju ali neće spriječiti progresiju bolesti.
Kirurško liječenje je najčešći tretman liječenja Dupuyternove kontrakture. Zahvat se izvodi u lokalnoj ili općoj anesteziji ovisno o zahvaćenosti prstiju. Zahvat izgleda tako da će kirurg napraviti rez na vašoj šaci te izvaditi zadebljano tkivo kako bi se poboljšala funkcija šake. Kontrakture imaju tendenciju da se vraćaju te je kod određenog broja pacijenata potrebna ponovna operacija.

Priprema za zahvat

Prije operativnog zahvata konzultirati će te se s jednim od naših kirurga. Tijekom pregleda doktor će Vam objasniti sam postupak i moguće komplikacije te optimalnu metodu ovisno o Vašoj problematici i očekivanjima. Također će te biti upoznati kako se ponašati nakon postupka te kako se za sam pripremiti.

Oporavak

Isti dan pacijenti se otpuštaju na kućnu njegu. U području operacije biti će postavljen zavoj. Šavovi će se skinuti 7-10 dana nakon same operacije. Nakon zarastanja rane savjetuje se početi s fizikalnom terapijom.
Dupuyternova kontraktura nije po život opasno stanje ali narav bolesti je takva da zna ometati funkciju šake i tako narušavati kvalitetu života. Operativno liječenje je zlatni standard u borbi protiv ove bolesti, nakon operacije većina pacijenata neće imati 100% funkciju šake kao prije ali će pomoći u poboljšanju simptoma te omogućiti povratak funkcije šake. Ako ste zabrinuti da biste mogli imati Dupuyternovu kontrakturu bilo bi dobro posjetiti kirurga kako bi se navrijeme prepoznala bolest te pronašli optimalni tijek liječenja.
Naš tim liječnika
Krešimir Bagatin, dr.med.
Specijalist plastično-rekonstruktivne i estetske kirurgije
dr.bagatin@cito.hr
Ph.D. Ivo Tripković, MD
Specijalist plastično-rekonstruktivne i estetske kirurgije
dr.tripkovic@cito.hr
Želite pitati naše liječnike? Ostavite nam poruku ili nas nazovite, mi smo tu da Vam pomognemo
scroll to top arrow