Novosti Detalji Novosti
Detalji Novosti
Detalji Novosti

4m

read

Obilježavanje 40 godina IVF-a u Hrvatskoj: Put nade i napretka

Ovog tjedna, od 24.-31. listopada, obilježavamo 40 godina IVF-a u Hrvatskoj. Upravo prije 40 godina dogodio se povijesni trenutak, u Zagrebu je rođeno prvo dijete začeto in vitro oplodnjom. Ovaj događaj označio je početak izvanrednog putovanja koje je trajalo četiri desetljeća. Od tada je Hrvatska napravila značajne korake u području reproduktivne medicine, a IVF je postao svjetionik nade svim parovima koji se bore s neplodnošću.

Kako je sve počelo?

Posvećeni tim znanstvenika i liječnika, predvođen prof. Velimirom Šimunićem, odigrao je ključnu ulogu u ostvarenju ovog sna. Rođenje prvog IVF djeteta u Hrvatskoj 1983. godine bilo je revolucionarno postignuće. Mediji su tadašnje medicinske uvijete opisivali kao skromne te kako se nisu mogli mjeriti sa svjetskim standardima.

Kako je napredak medicine u Hrvatskoj pomogao parovima?

Tijekom proteklih 40 godina u Hrvatskoj smo doživjeli eksponencijalni rast. Sada se možemo pohvaliti mrežom dobro opremljenih klinika za neplodnost u kojima rade visokokvalificirani medicinski stručnjaci. Ove su klinike pomogle brojnim parovima da ostvare svoje snove o roditeljstvu, nudeći niz tehnologija potpomognute reprodukcije, osim IVF-a, kao što je Intrauterina inseminacija (IUI), intracitoplazmatsko ubrizgavanje sperme (ICSI) i predimplantacijsko genetsko testiranje (PGT).

Kako je poliklinika Cito postala lider IVF-a?

Ne tako daleke 2001. godine, i grad Split je svjedočio svom povijesnom trenutku kada je rođeno prvo dijete začeto IVF-om pod vodstvom prim. Borisa Poljaka te dipl.ing bio. Anamarije Baranovic. Ovo postignuće pokazalo je predanost hrvatskih medicinskih stručnjaka unaprjeđenju reproduktivne medicine i pružanju parovima inovativnih rješenja za prevladavanje neplodnosti. Od tada je poliklinika Cito proglašena dva puta liderom s najvećim brojem rođene djece. Od 2006. imamo i najopremljeniji i najuspješniji laboratorij potpuno opremljen za izvođenje svih metoda in vitro oplodnje. Ponosni smo što je u 17 godina postojanja naš tim stručnjaka pomogao je više od 3000 parova da ostvare svoj san u roditeljstvu, ne samo u Hrvatskoj nego i diljem svijeta.

Zašto je bitno podizati svijest o neplodnosti?

Pogađa značajan dio svjetske populacije, a Hrvatska nije iznimka. Stigma koja okružuje neplodnost često navodi parove da pate u tišini, nesvjesni dostupnih tretmana i podrške.

Kako bi se to riješilo, pokrenute su inicijative i kampanje podizanja svijesti kako bi se razbila šutnja oko neplodnosti. Jedan od naših stručnjaka za neplodnost, dr. Petar Poljak, govori o ovome problemu u članku koji možete pronaći na sljedećem linku:

Dok razmišljamo o ovih 40 godina IVF-a u Hrvatskoj, prepoznajmo i važnost podizanja svijesti o neplodnosti i pružanja podrške parovima u potrebi. Budućnost ima još više obećanja kako znanost i medicina nastavljaju napredovati, nudeći nadu onima koji su na putu prema roditeljstvu.

Naš tim nudi savjetovanja kao i liječenje svih vrsta neplodnosti, stoga nam se obratite s povjerenjem, tu smo za vas!

Želite pitati naše liječnike? Ostavite nam poruku ili nas nazovite, mi smo tu da Vam pomognemo
scroll to top arrow