Novosti Detalji Novosti
Detalji Novosti
Detalji Novosti

6m

read

Histeroskopija (HSC)

Histeroskopija je minimalno invazivna metoda. Koristi malu cijev (Histeroskop) sa svjetlom i kamerom na kraju cijevi koja nam omugućava detaljan uvid u materište i prikaz patologije.

Najčešće primjene histeroskopije su:

 • Dijagnostička histeroskopija u svrhu indetifikacije patologije u materištu
 • Biopsija endometrija
 • Uklanjanje polipa, mioma, ožiljaka (Ashermanov sindrom) te septuma

Uklanjanje mioma i polipa

Histeroskopija je idealna metoda za odstranjenje polipa i mioma unutar maternice. Uz minimalno invazivan način danas se rutinski izvode navedeni zahvati te predstavlja zlatni standard u liječenju mioma i polipa unutar maternice.

Histeroskopija i IVF

Histeroskopija nam je jedan od alata koji nam može pomoći u liječenju neplodnostKod određenog broja pacijenata histeroskopija je metoda izbora u obradi neplodnosti jer će nam pomoći da provjerimo da li je maternica dovoljno zdrava za implataciju i rast embrija. Najčešće navedeni zahvat izvodimo kod sljedećih stanja:

 • Dijagnostička histeroskopija. Ako tijekom histeroskopije uočimo nešto što bi moglo uzrokovati probleme s trudnoćom pomoći ćemo vam pornaći opcije liječenja navedenog problema
 • Odstranjenje mioma i polipa unutar maternice
 • Odstranjenje ožiljaka u maternici (Ashermanov sidnrom) koji su nastali od prethodnih zahvata kao npr. kiretaža
 • Resekcija urođenih grešaka na maternici kao što je spetum
 • „Scratching“ endometrija: navedena metoda se pokazala učinkovitom kod pacijenata s ponavljajućim neuspjehom implantacije

Histeroskopija vs Laparoskopija

Navedene metode su minimalno invazivni pristupi koji se koriste za dijagnosticiranje i liječenje patoloških stanja na reproduktivnim organima. Za razliku od laparoskopije histeroskopija ne zahtjeva nikakve rezove već se koristi prirodni otvor u grliću maternice za pristup materištu.
Laparoskopija pak zahtjeva dva ili više rezova (10mm i 5mm) kako bi dobili prikaz trbušne šupljine.

Što očekivati prilikom histeroskopskog zahvata?

Postoje dvije vrste anestezije koje se koriste u histeroskopiji.
Ako se pak radi o dijagnostičkoj histeroskopiji potrebna je samo lokalna anestezija i sedacija. Kod histeroskopskih zahvata gdje se uklanjaju miomi i polipi savjetuje se napraviti ih pod kratkotrajnom općoj anesteziji.
U Poliklinici Cito koja je opremljena operacijskom dvoranom nudimo oba oblika anestezije uz nadzor našeg anesteziologa.
Histeroskopija u lokalnoj anesteziji ne zahtjeva posebnu pripremu, ako se pak odlučite na histeroskopiju u općoj anesteziji potrebno je:

 • Ne konzumirati hranu i piće večer prije zahvata, ako se zahvat izvodi u popodnevnim satima potrebno je ništa ne piti 4 sata prije zahvata te ništa ne jesti 8 sati prije zahvata.
 • Ako uzimate lijekove naš anesteziolog će vam dati upute što uzeti/ne uzeti prije samog zahvata

Koliko traje postupak?

Ovisno o razlogu zbog kojeg se histeroskopija izvodi zahvat može trajati raziličito vrijeme:

 • Dijagnostička histeroskopija: 10-20 min
 • Uklanjanje polipa u maternici: 20-30 min
 • Uklanjanje mioma u maternici: Ovisno o veličini mioma zahvat može trajati 45min-2 sata

U kojem dijelu ciklusa je najboje raditi histeroskopiju?

Idealno vrijeme za izvođenje histeroskopije je odmah po završetko menstrualnog krvarenja. To je obično 6-10 dan od početka ciklusa (prvi dan ciklusa je početak menstrualnog krvarenja).

Oporavak nakon zahvata

Histeroskopski zahvati spadaju u takozvanu"Jednodnevnu kirurgiju"te se pacijenti isti dan otpuštaju na kućnu njegu. Nakon zahvata pacijenti se smjeste u jedan od našim apartmana na oporavak uz nadzor našeg osoblja. Kada se pacijent dobro osjeća te naši liječnici budu zadovoljni postoperativnim oporavkom pacijent se otpušta na kućnu njegu.

Bol nakon histeroskopije

Nekoliko sati nakon histeroskopije normalno je imati blage grceve u trbuhu. Sljedeći dan od operacije većina pacijentica nema jaku bol i već sljedeći dan vraća se svakodnevnim aktivnostima. Ako se pak zahvat radi u općoj anesteziji potrebo je par dana za potpuni oporavak.

Spolni odnosi nakon histeroskopije

Savjetuje se izbjegavati spolne odnose 2 tjedna nakon zahvata.

Oprema koju koristimo

U Poliklinici Cito možete pronaći najmoderniji histeroskop tvrtke Olympus. Primjenjuje naprednu tehnologiju bipolarne struje koja nam omogućava rješavanje najkompliciranihjih histeroskopskih zahvata s naglaskom na sigurnosti pacijenta.

 

 

Želite pitati naše liječnike? Ostavite nam poruku ili nas nazovite, mi smo tu da Vam pomognemo
scroll to top arrow