Novosti Detalji Novosti
Detalji Novosti
Detalji Novosti

4m

read

CHIVA Metoda – Moderno rješenje za proširene vene

Proširene vene, uobičajeno stanje koje pogađa milijune diljem svijeta, nisu samo kozmetička briga. Ove proširene, uvrnute vene koje se obično pojavljuju na nogama mogu uzrokovati nelagodu i predstavljati zdravstveni rizik, što se često pripisuje sjedilačkom načinu života. U moderno doba došlo je do značajnog porasta prevalencije proširenih vena, uglavnom zbog produljenih razdoblja neaktivnosti, bilo da se radi o dugotrajnom sjedenju za radnim stolom, pretežno nepomičnom načinu života ili nedostatku redovite tjelesne aktivnosti. Ovo stanje ne samo da utječe na tjelesno zdravlje, već također izaziva zabrinutost oko ukupne kvalitete života značajnog broja pojedinaca.

 

Kod pristupa liječenju proširenih vena najbolji pristup liječenja je ovisno o tom koji su dijelovi venskog sustava zahvaćeni i koliko je venski poremećaj izražen.

Većinom dostupna klasična operativna rješenja su komplicirana za izvedu te spadaju u zahtjevnije operacije. Novom CHIVA metodom operativnog liječenja proširenih vena taj rizik se svodi na minimum uz jednaku efikasnost.

Što je to CHIVA metoda?

CHIVA je skraćenica od Cure Conservatrice et Hémodynamique de l’Insuffisance Veineuse en Ambulatoire, što u prijevodu znači ambulantna terapija proširenih vena koja čuva vene i ispravlja protok krvi. Sam zahvat se izvodi da zahvaćene vene se podvezuju na određenim točkama uz pomoć ultrazvučnog navođenja.

Kako djeluje CHIVA metoda?

Osnovni princip metode je spriječiti bolestan protok krvi u proširenim venama nogu. CHIVA metodom proširene vene se podvežu na određenim mjestima tako da krv ne može teći natrag te samim time dolazi do poboljšanja simptoma te u slučajima ulkusa i do cijeljenja rane.

Opis zahvata?

Nakon detaljnog pregleda vaskularnog kirurga, gdje se koristi Doppler ultrazvuk, kirurg određuje na kojim mjestima će se podvezati vene i iscrtava sam plan operacije. Zahvat se može izvoditi u lokalnoj ili u općoj anesteziji ovisno o složenosti proširenih vena. Nakon pristupa venama kirurg kroz mali rez pristupi venama te ih kirurški podvezuje,

Za koga je prikladna terapija CHIVA metodom?

CHIVA metoda je idealno rješenje za pacijente s proširenim venama (venska insuficijencija). Navedenom metodom se mogu korigirati male i velike površinske vene.

Prednosti i mane

CHIVA metoda predstavlja minimalno invazivni pristup te samim time spada u najsigurnije operacije koje su dostupne za uklanjanje vena bez ožiljaka i opasnosti od infekcija. Simptomi kao što je otečene noge, grčevi u listovima i osjećaj pritiska se brzo povlače dok za kozmetičke učinke je potreban duži period.

 

Želite pitati naše liječnike? Ostavite nam poruku ili nas nazovite, mi smo tu da Vam pomognemo
scroll to top arrow