Novosti Detalji Novosti
Detalji Novosti
Detalji Novosti

6m

read

Story i Poliklinika Cito zajedno u borbi protiv raka dojke

Mjesec borbe protiv raka dojke održava se svakog listopada. To je vrijeme koje se svake godine posvećuje edukaciji o raku dojke i važnosti ranog otkrivanja i pravovremene, visokokvalitetne skrbi. U suradnji s Story Poliklinika Cito se odlučila priključiti akciji te nudimo 10 besplatnih pregleda u svrhu povećanja osvještenosti o raku dojke.

Za rezervaciju pregleda molimo slijedite link:Story Pink

O raku dojke

Rak dojke je najčešći rak kod žena u svijetu, s 25,8% ukupnog broja novih slučajeva dijagnosticiranih u 2020. godini. WHO (Svjetska Zdravstvena Organizacija) procjenjuje da je bilo više od 2,26 milijuna novih slučajeva raka dojke u 2020. Sveukupno, prosječni rizik da će žena razviti rak dojke u jednom trenutku života je oko 13%, to znači da će 1 od 8 žena tijekom svog života razviti rak dojke.

Prevencija raka dojke

Probir raka dojke je način na koji liječnici provjeravaju dojke radi ranih znakova raka kod osoba koje nemaju simptome raka dojke. Glavni test koji se koristi za otkrivanje raka dojke je posebna vrsta rendgenske snimke koja se naziva mamografija.

Cilj probira raka dojke je rano otkrivanje raka, prije nego što ima priliku rasti, širiti se ili uzrokovati probleme.

Važnost samopregleda dojki

Samopregled dojki je postupak koji ženi omogućuje da sama pregleda svoje grudi.

Prilikom samopregleda treba obratiti pozornist na otkrivanje kvržica na dojci, bilo kakve promjena na koži dojke i bradavica, iscjedak iz bradavica te samu bolnost u dojci. Ako žena primjeti jedan od navedenih simptoma, savjetuje se obratiti se liječniku.

Kada napraviti prvi mamografski pregled?

Prvi mamografski pregled savjetuje se napraviti svim ženama u dobi između 38 i 40 godina. Ženama koje su pod povećanim rizikom za razvijanje raka dojke savjetuje se da ranije započnu s pregledima.

Najznačajniji rizični čimbenici koji povećavaju rizik nastanka raka dojke su:  

  • Dob: Rizik od raka dojke raste s godinama.
  • Genetske mutacije: Žene koje imaju naslijeđene promjene (mutacije) određenih gena, kao što su BRCA1 i BRCA2, imaju veći rizik od raka dojke i jajnika.
  • Početak menstruacije prije 12. godine i početak menopauze nakon 55. godine izlažu žene duljem djelovanju hormona, povećavajući njihov rizik od raka dojke.
  • Obiteljska povijest raka dojke ili jajnika
  • Pojavljivanje raka dojke i/ili raka jajnika kod bližih srodnika
  • Prethodna bolest dojke

Čimbenici rizika koje možete promijeniti:

  • Nezdrava prehrana (visok udio masnoće u hrani)
  • Pretilost
  • Povećana konzumacija alkohola
  • Pušenje
  • Izloženost radioaktivnom zračenju

Nacionalni program ranog otkrivanje raka dojke

Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke obuhvaćene su sve žene u RH u dobi od 50 do 69 godina. U okviru programa žene mogu obaviti mamografski pregled dojki svake dvije godine. Žene na kućnu adresu dobivaju poziv za besplatan mamografski pregled. Cilj ovog organiziranog probiranja je smanjiti smrtnost od raka dojke za 25% do 30%, otkriti rak u početnom stadiju u većem postotku nego danas te poboljšati kvalitetu života bolesnice s rakom dojke.

Više o programu Letak-dojke_2015_web

Više o Poliklinici Cito

Poliklinika Cito od samog osnutka 2001. godine posvećena je brizi za žene tijekom cijelog života te pruža sveobuhvatnu, kvalitetnu opstetričku i ginekološku skrb s toplinom, osjetljivošću i pristupačnošću prakse u zajednici.

Poliklinika Cito okuplja tim certificiranih liječnika i vanjskih suradnika iz područja ginekologije, urologije, onkologije i kirurgije koji donosi desetljeća iskustva i širok raspon kliničkih pozadina i specijalnosti, osiguravajući da je skrb za svakog pacijenta prilagođena njegovim individualnim potrebama - sve u udobnom, praktičnom okruženju.

Od 2006. godine u Poliklinici Cito je pokrenut program Medicinski pomugnute oplodnje, koji bilježi vrhunske rezultate te je iz programa do danas rođeno više od 3000 djece. Zahvaljujući najmodernijoj tehnologiji i educiranom osoblju, rad Poliklinike Cito je prepoznat od strane zajednice te je u istraživanju provedenom u 2015. godini Poliklinika Cito proglašena vodećom ustanovom u Republici Hrvatskoj po broju i postotku uspješne medicinske pomognute oplodnje.

Onkologija
Da li ste pod rizikom?

Alat za procjenu rizika od raka dojke omogućuje procjenu rizika od razvoja invazivnog raka dojke kod žene tijekom sljedećih 5 godina

Izračunajte rizik od raka dojke
Želite pitati naše liječnike? Ostavite nam poruku ili nas nazovite, mi smo tu da Vam pomognemo
scroll to top arrow