opremljenost
[ medicinski pomognuta oplodnja ]
MICROPTIC Sperm Class Analyser

Microptic SCA analizator pokretljivosti koristi kombinaciju nekoliko komponenata da bi automatski odredio koncentraciju spermija, pokretljivost i parametre kretanja u uzorku.

Analizom sjemena pomoću ovakvog softvera moguće je preciznije odrediti oplodni kapacitet nekog uzorka te se lakše odlučiti za određenu vrstu terapije.

Uzorak je postavljen na stalku čiju temperaturu i poziciju kontrolira računalo. Slike kontrastnih promjena oblika uzorka osigurava poseban optički sistem. Da bi se dobile precizne slike pokretnog spermija upotrebljava se rasvjeta na 662 nm. Zabilježena promjena u digitaliziranom formatu analizira se putem razvojnih algoritama koji brzo i točno određuju osobine kretanja spermija.
Fazni kontrast
Optimalan rasvjetni sistem za istraživanje većine spermija sisavaca (npr. ljudske, konjske, ovčje, goveđe, pseće i dr.) je fazni kontrast. T a metoda prikazuje objekte kao što su spermatozidi, vidljivim, bez mrlja.

Pozitivni fazni objektiv
Objektiv 10 X NH upotrebljava se za kliničku analizu pokretljivosti. On proizvodi dobar kontrast sjajnog spermija naspram tamne pozadine što je odlično za dobivanje slike i analizu.

Dobivanje slike i analiza
Analiza uzorka počinje sa zbirkom slika u slijedu, u jednakim vremenskim intervalima. Kada analiza započne hvata se do 30 slika brzinom od 7 - 60 slika u sekundi. Analogni signali iz kamere propuštaju se do sekcije za dobivanje slika i digitalno se kodiraju.


Rezultati analize

Standardni parametri mjereni kompjuterski asistiranom analizom kretanja spermija (WHO, 1992.)

U radu se koristi Maklerova komorica koja je sa svojih 10 mikrometara dubine pogodna za analizu nativnog sjemena. U njoj se analizira kap sjemena veličine 5 mikrolitara. Analiza se obavlja na postolju zagrijanom na tjelesnu temperaturu budući da su parametri pokretljivosti spermija osjetljivi na promjene temperature. U svakom se uzorku analizira više od 200 spermija.