onkologija
U našoj poliklinici djeluje onkološka jedinica za bolesti dojke koju od travnja 2007. vodi renomirana liječnica dr.med. Nives Frleta Ilić, specijalistica onkologije.

Kao specijalist onkolog sa bogatim iskustvom temelji svoj rad na dijagnostičkim kliničkim i UZV pregledima dojke sa ciljanom citološkom punkcijom, usporednim mamografskim nalazima, konzultacijom sa kirurgom, te kontrolnim pregledima i savjetima onkološkim bolesnicima.

Djelatnosti onkološke jedinice:

  • dijagnoza i obrada bolesti i raka dojke
  • klinički pregled onkologa
  • UZV-Color i Power Doppler pregled
  • punkcija i citološka obrada eksprimata i punktata dojke
  • tumačenje mamografskih snimaka
  • savjeti kirurga
Onkološka jedinica je opremljena najsuvremenijom opremom, od koje posebno izdvajamo Hitachi 2D UZV-Color i Power Doppler uređaj za dijagnostiku, te 3D/4D ultrazvučni aparati Voluson 730 4D Live i Voluson E8.

Isto tako, onkološka jedinica opremljena je i najsuvremenijim UZV uređajem GE Healtcare LOGIQ S8 sa kolor dopplerom, te revolucionarnim programom za elastografiju. To je ujedno i prvi uređaj za elastografiju u regiji.
ŠTO JE ELASTOGRAFIJA?
Elastografija je metoda kojom mehaničkom kompresijom sonde na dojku detektiramo razliku u tvrdoći (elastičnosti) otkrivenih struktura unutar dojke. Elastografija prepoznaje razliku između tvrdog i mekog tkiva unutar dojke tako da se tvrde strukture na ekranu prikažu tamnom (plavom) bojom, a meke strukture svijetlom (crvenom i zelenom) bojom.
Obzirom su tumori tvrdi koristeći program elastografije oni se prikažu plavom bojom, a ostale mekše strukture dojke svijetlim tonovima. Time se jasnije i preciznije detektiraju tvorbe u dojci koje zahtijevaju daljnju dijagnostičku obradu, a ujedno se poboljšava dijagnostika tumora dojke što pridonosi izlječenju i boljem preživljenju pacijentica.

SAZNAJTE VIŠE
DOBRO JE ZNATI...
Poradi visoke rezolucije, snimke dobivene uređajem LOGIQ S8 u kombinaciji sa sondom ML6-15 moguća je detekcija vrlo sitnih tj. ranih karcinoma dojke, čime se znatno poboljšava izlječenje i ukupno preživljenje pacijentica oboljelih od maligne bolesti dojke.
Mogućnost korištenja kolor doplera u detekciji promjena na dojkama omogućava nam da prikažemo prokrvljenost (vaskularizaciju) suspektnih tvorbi u dojkama.

SAZNAJTE VIŠE
IZDVAJAMO
U onkološkoj jedinici vršimo i zahtjevnu kor-biopsiju uz pomoć najsuvremenijeg uređaja Bard Magnum.
Prednosti kor-biospije su manja invazivnost u odnosu na otvorenu (kiruršku) biopsiju, te što ostavlja zanemariv ili nikakav ožiljak nakon uzimanja uzorka...
SAZNAJTE VIŠE