medicinski pomognuta oplodnja
Od 2006. godine u Poliklinici djeluje najopremeljeniji i najuspješniji laboratorij za medicinski pomognutu oplodnju u regiji, potpuno opremljen za izvođenje svih metoda izvantjelesne oplodnje.

Laboratorij vode dr.sc. Pavle Romac, dipl.ing. biologije, te mr.sc. Anamarija Baranović, dipl.ing. biologije.

Zahvaljujući iskustvu i opremljenosti, u poliklinici možemo liječiti i najkompliciranije slučajeve neplodnosti. Naš prvi cilj je utvrditi zašto kod vas ne dolazi do trudnoće i nakon toga vam pomoći da pronađete najbolje i najbrže rješenje vašeg problema. Svaka neplodnost je jedinstvena i tako joj treba pristupiti.

Problem neplodnosti i medicinski pomognuta oplodnja
 • Danas se smatra da oko 15% parova ima problema s plodnošću kod jednog ili oba partnera. Prema uputama WHO (World Health Organization), ako ni nakon dvije godine pokušavanja nije došlo do željene trudnoće, par bi se trebao javiti liječniku radi konzultacija i preliminarnih pretraga.

  Od početka liječenja neplodnosti važno je problem rješavati određenim redom, po mogućnosti dijagnosticirati uzrok, a zatim ga liječiti optimalnom metodom. Spermiogram, mikrobiološke pretrage, ginekološki i UZV pregled osnova su od koje treba krenuti.

  Nakon provjere prohodnosti jajovoda ovisno o nalazu spermiograma može se pokušati s nekoliko ciklusa AIH (artificial insemination with husband semen), najjednostavnijom metodom liječenja, pri čemu se izdvoje najbolje pokretni spermiji i prenesu u maternicu u vrijeme ovulacije, u blago stimuliranom ili nestimuliranom ciklusu. Ukoliko ovakvim postupkom ne dolazi do trudnoće, potrebno je napraviti dodatne pretrage i eventualno, u dogovoru s ginekologom, dijagnostičku laparoskopiju.

Medicinski pomognuta oplodnja
 • Nakon temeljitih priprema, kada su isprobani svi jednostavniji načini terapije neplodnosti i ustanovi se da je izvantjelesna oplodnja jedini način na koji možete doći do trudnoće i poroda zdravog djeteta, treba planirati odgovarajući postupak potpomognute oplodnje. Postupak se sastoji od slijedećih faza:
  • Hormonska terapija
   Na osnovi rezultata provedene dijagnostike i bazalnih vrijednosti hormona hipofize (2. - 4. dan ciklusa - FSH, LH, PRL), odrediti će se protokol stimulacije koji će u vašem slučaju dati optimalan rezultat.
  • Punkcija jajnika i izolacija jajnih stanica
   Nakon rasta i sazrijevanja folikula, transvaginalnom punkcijom uzima (aspirira) se folikularna tekućina u kojoj se nalaze jajne stanice. U laboratoriju za izvantjelesnu oplodnju sadržaj folikula pretražuje se pod lupom i izdvajaju se jajne stanice.
  • Oplodnja
   Na dan punkcije partner daje sjeme koje se obrađuje i priprema za jedan od postupaka izvantjelesne oplodnje. Ovisno o nalazu, oplodnju ćemo pokušati inseminacijom jajnih stanica (u slučaju normozoospermije) ili metodom ICSI (intracytoplasmic sperm injection) kod koje se odabire spermij, aktivira ga se i staklenom mikropipetom ubaci u jajnu stanicu prethodno pripremljenu za ovaj postupak. Rezultat ćete saznati za 20-ak sati kada se mikroskopski utvrde 2 pronukleusa unutar zigote što je znak uredne oplodnje.

  • Embriotransfer
   Drugi ili peti dan od punkcije, ovisno o broju i kvaliteti embrija, radi se embriotransfer jednog ili više embrija. Koliko će se embrija vratiti u maternicu ovisi o njihovoj kvaliteti, o broju prethodnih pokušaja i zdravlju pacijentice. Najčešće vraćamo dva embrija, a zakon u velikom broju zemalja dozvoljava najviše tri.
NOVO
SPECIJALNI PROGRAMI ZA ŽENE STARIJE OD 40 GODINA ILI ŽENE KOJE SU IMALE VIŠE NEUSPJEŠNIH POKUŠAJA IZVANTJELESNE OPLODNJE.

Danas je uobičajeno da žene starije od 40 godina žele postati majke. Odgađanje prve trudnoće, socijalno-ekonomski faktori, način života i čitav niz drugih faktora doveli su do toga da je broj takvih žena sve veći. Trenutno 25 % žena u našem programu izvantjelesne oplodnje je starije od 40 godina. Poliklinika CITO kontinuirano prati svjetske trendove u području humane reprodukcije stalno usavršavajući svoj program medicinski pomognute oplodnje.
Stoga smo osmislili poseban program kako povećati izglede naših pacijentica iz te dobne skupine za zdravu i uspješnu trudnoću i porod.

Program se sastoji od nekoliko faza:
 • Uvid u dosadašnju obradu neplodnosti. Proširena dodatna ispitivanja krvi, hormonskih i tjelesnih poremećaja. Individualizirana medikamentozna priprema za idući postupak.
 • Histeroskopija i biopsija sluznice maternice.
 • Procjena i odabir najboljih jajnih stanica za oplodnju ( Oosight ™ ) i morfološki najboljih spermija za oplodnju (IMSI).
 • Za vrijeme trajanja postupka izvantjelesne oplodnje primjena posebnih medija za rast embrija, morfokinetička procjena najboljih embrija za embrio transfer, primjena posebnih medija kod embrio transfera ( Embryoglue ™), te individualizirana dodatna terapija poslije embrio transfera.

Sve detalje o navedenim postupcima možete saznati u razgovoru sa našim liječnicima i biolozima.
JESTE LI ZNALI?
Opremanjem laboratorija, 2001. godine ostvarena je prva uspješna medicinski pomognuta oplodnja u Kliničkom Bolničkom Centru Split. Tu prvu medicinski pomognutu oplodnju u regiji su ostvarili primarijus dr.med. Boris Poljak, utemeljitelj i ravnatelj poliklinike CITO, a osim njega, u tom poduhvatu sudjelovala je i mr.sc. Anamarija Baranović, dipl.ing. biologije.

Kao pioniri medicinski pomognute oplodnje u regiji, danas prim.dr.Poljak i mr.sc.Baranović rade u poliklinici CITO. Posebno je važno napomenuti da je ovaj tim od osnivanja laboratorija za medicinski pomognutu oplodnju do danas ostvario preko 2.000 trudnoća.
MEDIJI O NAMA
CJENIK

Kompletan cjenik svih navedenih postupaka, a vezanih za medicinsku oplodnju možete preuzeti sa naših stranica...SAZNAJTE VIŠE
STATISTIČKI PODACI
Uspješnost našeg IVF laboratorija možete pratiti i kroz statistiku, tj. rezultate svih postupaka medicinski potpomognute oplodnje. Posebno je važno napomenuti kako je od siječnja 2015. godine opremanjem novog laboratorija i uvođenjem novih tehnologija uspješnost postupaka porasla za 34% u odnosu na prethodna razdoblja.