kirurgija
[ estetska operacija povećanja grudi ]
Oblik i veličina grudi u životu svake žene predstavljaju važno pitanje, zbog čega sve više žena pristupa estetskoj operaciji povećanja grudi s ciljem ugodnijeg doživljaja vlastitog tijela i podizanja samopouzdanja.

Obzirom da odluka o ovoj vrsti operacijskog zahvata nije jednostavna, potencijalni pacijent treba dobiti odgovore na mnoga pitanja u svezi s načinom izvođenja samog zahvata, vrstama implantata, poslijeoperacijskom tijeku, mogućim komplikacijama i sl.

Višekratne konzultacije s kirurgom koji obavlja takvu vrstu operacijskog zahvata od krucijalnog su značenja za uspjeh operacijske procedure.

U našoj Poliklinici (nekoć Specijalna bolnica Salus, danas Poliklinika CiTO) povećanje grudi predstavlja najčešću estetsku operaciju i provodi se već više od 15 godina. Tijekom vremena i prateći tehnološki proizvodni razvoj implantata, morali smo se prilagođavati i usvajati sva novija svjetska tehnološka postignuća na tom području. Danas postoji veliki izbor vrsta i oblika implantata.

Trenutno se u našoj Poliklinici koriste implantati Motiva® tvrtke PRIME AESTHETICS te implantante tvrtke MENTOR.

Cijeli navedeni povijesni tehnološki razvoj ovojnica implantata je u uskoj svezi s komplikacijom poznatom pod nazivom KAPSULARNA KONTRAKTURA. Kao posljedica prirodne reakcije organizma na umetanje stranog tijela dolazi do stvaranja kapsule koja kod nekih osoba može biti i prenaglašena. To može dovesti do pojave tvrdih čvorova uz rub dojke, nelagodnih i umjereno bolnih senzacija, osjeta pritiska i u najgorem slučaju kasnije pojave deformiteta dojki.

Obzirom da su brojna dosadašnja istraživanja dokazala da je najmanja učestalost navedene komplikacije kod poliuretanskih proteza (incidencija oko 1%), danas je trend u svijetu, a tako i u našoj Poliklinici, ugradnja u daleko najvećem broju upravo ovih vrsta implantata.

Što se kirurške tehnike tiče implantati se mogu postaviti različitim pristupima i na različitim mjestima. Pristupni putevi za ugradnju implantata su slijedeći:

pristup kroz pazušni prostor
pristup kroz sredinu areole
pristup ispod areole
pristup ispod dojke

Što se mjesta ugradnje tiče, implantati se mogu postaviti neposredno ispod žljezdanog tkiva (tzv. sub-glandularna pozicija) ili ispod prsnog mišića (tzv. sub-muskularna pozicija). Integriranjem svjetskih i osobnih višegodišnjih iskustava, današnji stav Poliklinike jest da se implantati postavljaju pristupom ispod dojke, pod mišić, uz postavljanje poliuretanskih proteza.smještaj implantata ispod žljezdanog tkiva
[sub-grandular]


smještaj implantata ispod prsnog mišića
[sub-muscular]
Procedura povećanja grudi u našoj Poliklinici
Prije odluke o provođenju navedenog zahvata obavljamo višekratne besplatne konzultacije. Tijekom prve konzultacije obično se razgovara o motiviranosti za zahvat, učini se procjena objektivnosti indikacije i odgovara na uobičajena pitanja (navedena u prethodnom dijelu teksta). Uobičajeno zamolimo pacijenticu da još jednom razmisli o sigurnosti svoje odluke, a u slučaju ponovnog dolaska pacijentice pristupa se određivanju veličine i vrste implantata, i odgovara na eventualna dodatna pitanja ukoliko nisu razjašnjena tijekom prvog posjeta (mogućnost rutinskih onkoloških pregleda nakon postavljanja implantata, zbrinjavanje eventualnih komplikacija, vremenskoj trajnosti implantata i sl.).

U slučaju definitivnog dogovora za provođenje operacijskog tretmana daljnja procedura je vrlo jednostavna i odvija se u okviru tzv. dnevne kirurške prakse s dnevnom bolnicom (unutar slijedeća 24 sata). Pacijentica dolazi ujutro u Polikliniku na tašte i započinje se s provođenjem kompletnog aranžmana koji podrazumijeva: smještaj u vrhunsko opremljenom apartmanu, prijeoperacijsku obradu (standardna za većinu operacijskih zahvata, sukladna dobi, općem stanju, popratnim bolestima i eventualnom uzimanju medikamenata), prijeoperacijski anesteziološki pregled, tzv. prijeoperacijsku premedikaciju i antibiotsku profilaksu i provođenje samog operacijskog zahvata (nekoliko sati po dolasku u Polikliniku i po završetku kompletne obrade i pripreme pacijentice).

Obzirom na složenost procedure i provođenja operacijskog zahvata u općoj anesteziji, pacijentica obvezno provodi prvu poslijeoperacijsku noć u Poliklinici pod nadzorom kompetentnog i iskusnog osoblja. Ukoliko cijeli postupak protekne uredno pacijentica se otpušta kući prvi poslijeopracijski dan uz prethodnu kontrolu kirurga, anesteziologa, previjanje, izdavanje sveukupne dokumentacije s certifikatom implantata i savjetovanje o daljnjem poslijeoperacijskom tijeku.