za pacijente
[ aktualne teme ]
Ovarijalna rejuvenacija (pomlađivanje jajnika) matičnim
stanicama i plazmom obogaćenom trombocitima
objavljeno: 23.08.2017. // ažurirano: 26.08.2019.

Pomlađivanje jajnika uz pomoć matičnih stanica dobivenih iz masnog tkiva trbuha (procedura slična liposukciji) i krvne plazme pacijenta nova je metoda u liječenju neplodnosti koja je privukla pažnju znanstvenika i javnosti. Posebno su zainteresirane pacijentice starije od 40 godina koje se bliže menopauzi ili su u nju ušle.

Matične stanice se mogu, uz određeni biološkim poticaj, pretvoriti u bilo koji tip stanice u ljudskom tijelu, uključujući jajne stanice. Prisutnost matičnih stanica jajnika i njihova preobrazba u zrele jajne stanice je dokazana u miševa od strane istraživača s Harvarda. Matične stanice su dokazane i u ljudskim jajnicima, tako da je moguće da se mogu preobraziti u jajne stanice uz pomoć faktora rasta sadržanih u vlastitoj plazmi i trombocitima koji se injiciraju u jajnik.

Injekcije trombocita i faktora rasta, kad se koriste za različite oblike medicinskih tretmana se izoliraju iz pacijentove krvi i krvnih stanica i zovu se PRP (Platelet Rich Plasma) ili PDGF (Platelet Derived Growth Factors) terapija.

Što su matične stanice, faktori rasta, kako djeluju i da li je njihova primjena sigurna?
Matične stanice su pluripotentne stanice iz kojih može nastati bilo koje tkivo u ljudskom organizmu. Nalaze se u koštanoj srži i masnom tkivu. Metoda dobivanja matičnih stanica iz masnog tkiva je jednostavnija i bezbolnija.

Injiciranjem matičnih stanica u jajnik može doći do oporavka funkcije jajnika i povećati šanse za trudnoću prirodnim putem ili metodama potpomognute oplodnje.

Faktore rasta proizvode bijele i pločaste krvne stanice kod ozljede tkiva kako bi došlo do aktivacije matičnih stanica i popravka oštećenja. PRP injekcije se koriste već godinama kao tretman kod ozljede mekih, koštanih i vezivnih tkiva te u estetskim tretmanima lica.

Postoje kontradiktorne studije oko djelotvornosti terapije, ali se sve slažu da je sigurna za primjenu. Budući da se pripravak ekstrahira iz vlastite krvi pacijenta nema opasnosti od zaraze HIV-om i hepatitis virusom, te je alergijska reakcija nemoguća.

Kako se izvodi zahvat pomlađivanja jajnika ?
Zahvat ima dva koraka. Prvi je uzimanje stanica masnog tkiva usisavanjem iz trbušne stjenke te potom posebnom procedurom izdvajanja matičnih stanica iz masnog tkiva. Slijedi priprema plazme obogaćene trombocitima (PRP) koja se potom miješa sa matičnim stanicama i injicira u jajnike. Ovo počinje uzimanjem uzorka krvi pacijenta u epruvetu. Uzorak se centrifugira čime se odvajaju različiti dijelovi krvi, te se izdvaja plazma i pločaste krvne stanice. Priprema traje manje od sat vremena. Idući korak je injiciranje tako pripremljene plazme (PRP) u jajnike. Zahvat se izvodi transvaginalnim pristupom u odgovarajućoj anesteziji, kao kod punkcije jajnih stanica, što omogućuje minimalno invazivan i siguran pristup, brz oporavak i nisku stopu komplikacija.

U žena koje nemaju menstruaciju zahvat se može izvesti bilo kada. U žena s održanim menstrualnim ciklusom (redovnim ili neredovnim) najbolje vrijeme je neposredno iza mjesečnice.

Kako bi pratili da li je zahvat pridonio regeneraciji jajnih stanica određuje se razina AMH, FSH, LH i estradiola jednom mjesečno u žena koje ne menstruiraju i za vrijeme menstruacije u žena s održanim ciklusima u periodu od 6 mjeseci. Ako razina AMH raste, a FSH, LH i estradiola pada postoji objektivni pokazatelj uspješnosti pomlađivanja jajnika. Čak i ako se dokaže uspješna ovarijalna rejuvenacija, ne mora nužno doći do trudnoće, budući da postoje drugi faktori koji bi mogli utjecati na uspješnost začeća.

PRP terapija ima pozitivno djelovanje i kod žena kod kojih je uzrok neplodnosti slaba kvaliteta sluznice maternice i kod ponavljajućih spontanih pobačaja.

Koji su potencijalni rizici i dobrobiti zahvata?
Glavna prednost zahvata je potencijalna mogućnost postizanja trudnoće s vlastitom jajnom stanicom što prije zahvata ne bi bilo moguće. Budući da je ovo inovativna metoda, bitno je znati da nema garancije da će doći do trudnoće nakon zahvata – bilo prirodno ili medicinski potpomognutim putem.

Rizici su minimalni i slični rizicima koje nosi punkcija jajnika u svrhu dobivanja jajne stanice.

Potencijalne komplikacije su bol (obično prestaje 1-2h nakon zahvata uz korištenje analgetika), upala i krvarenje. Ove komplikacije su izuzetno rijetke.

Tko su kandidati za zahvat?
Bilo koja zdrava žena koja spada u jednu od ovih kategorija:


Sve detalje o navedenom postupku možete saznati u razgovoru sa našim liječnicima i biolozima.