za pacijente
[ aktualne teme ]
Liječenje ljevkastih i kokošjih prsiju
Prim.mr.sc. Tomislav Šušnjar, dr.med.
objavljeno: 19.12.2021.

Prvi u Hrvatskoj!
U suradnji s gospodinom Eckart Klobe iz Mannheima (Njemačka) započeli smo s nekirurškim liječenjem ljevkastih prsiju.


Što je Pektus i kako se liječi?
Općenito deformitet prsnog koša odnosi se na pojavu nepravilnog oblika stjenke prsnog koša koja se relativno često vidi u ranom djetinjstvu, a najkasnije u pubertetu i pogoršava se tijekom ubrzanog rasta djeteta. Nakon prestanka rasta nepravilni oblik prsnog koša postaje „stabilan“ i u odrasloj dobi nema bitnih promjena.

Dvije glavne vrste deformiteta su Pectus Excavatum (ljevkasta prsa) i Pectus Carinatum (kokošja prsa), na koje otpada više od 95% svih deformiteta prsnog koša.

Pojavnost pectus excavatuma je otprilike 1 na 400 novorođene djece, a pectus carinatum se javlja kod otprilike 1 od 1500 djece (5:1). Kod obje vrste učestalija je pojavnost kod dječaka u odnosu na djevojčice (4:1). Po najnovijim izvješćima klinika koje se bave anomalijama prsnog koša, učestalost pojavnosti kokošjih prsiju je gotovo podjednaka kao i ljevkastih.

Deformiteti prsnog koša obično se nalaze izolirano, ali obje vrste mogu biti povezane s drugim mišićno-koštanim problemima kao što su skolioza (bočna zakrivljenost kralježnice) i kifoza (prekomjerna zakrivljenost gornjeg dijela kralježnice gdje leđa izgledju više zaobljeno), kao i izvjesni specifični sindromi, na primjer Polandov sindrom ili Marfanov sindrom (genetski poremećaj koji utječe na tjelesno vezivno tkivo).

Psihološki aspekt
Zabrinutost roditelja ili djeteta o tome kako izgleda je uobičajena i potpuno razumljiva pojava. Međutim mnogi pacijenti i njihovi roditelji nisu pretjerano zabrinuti zbog fizičkog izgleda u mlađoj dobi i preadolescentnom periodu, međutim odrastanjem sve se više prepoznaje psihološki utjecaj koji takve vrste tjelesnih deformiteta mogu imati.

Nezadovoljstvo, osjećaj niskog samopoštovanja i negativna tjelesna slika o sebi, gubitak samopouzdanja ponekad se opisuju i kao zabrinjavajući psihološki simptomi koji se često izražavaju u vrijeme mladosti, a mogu se ponavljati u kasnijem životu.

Liječenje
Oba deformiteta mogu se liječiti kirurški i nekirurški. Kod blažih i srednjih stupnjeva kod mlađe djece preporuča se specifična vrsta fizikalne terapije pri kojoj se kod takve djece popravlja držanje gornjeg dijela tijela čime se umanjuje izgled deformiteta prsnog koša.

Kod težeg stupnja obje vrste deformiteta i onih kod kojih nije došlo do popravka stupnja deformiteta primjenjuje se vakuum zvono za ljevkasta prsa, ortoza za kokošja prsa ili kirurški zahvat.

Danas najčešće primjenjivana kirurška tehnika je minimalno invazivni popravak pectusa excavatuma (MIPRE) po Nussu, a kod pojedinih slučajeva primjenjuje se otvoreni (klasični) pristup s različitim tehnikama.

Kod pectusa carinatuma najčešće se primjenjuje konzervativni pristup s različitim vrstama ortoza. Iznimno rijetko potrebno je učiniti kiruršku korekciju.

Nekirurško liječenje ljevkastih prsa vrši se vakuum zvonom (VACUM BELL).
Vakuumsko zvono razvio je Njemački inženjer kemije Eckart Klobe 2002. godine i jedini je nekirurški tretman za ljevkasta prsa. Djeluje tako što stvarajući djelomični vakuum podiže grudnu kost i prednji dio pripadajućih rebara. Princip djelovanja temelji se na „fleksibilnosti“ grudnog koša, na osnovu čega se događa korekcija stjenke prsnog koša.

Vakuum zvono može se koristiti od ranog djetinjstva (3-4 godine) do odrasle dobi (60 godina).Liječenje vakumom nije u okviru trenutnih preporuka ili smjernica u liječenju fleksibilnog Pectus Excavatum-a, ali postupno postaje popularna nekirurška opcija liječenja jer je jedina alternativa kirurške korekcije.

Eckart Klobe vakuumsko zvono publicirao je 2005. godine.

Usisno zvono prema Eckartu Klobeu omogućuje blagi terapijski postupak u kojem pacijent može dobrim dijelom održavati svoju uobičajenu dnevnu rutinu. Za uspješnu korekciju lijevkastih prsa potrebno je redovito korištenje zvona u određenom vremenskom razdoblju. Povoljno je da se vakum zvono može koristiti veći dio dana bez bitnog narušavanja uobičajene aktivnosti. To se posebno odnosi na ležanje, sjedenje, stajanje, hodanje, trčanje, pohađanje škole, uredski posao, kućanske poslove. To omogućuje dugotrajno vrijeme nošenja, što omogućuje prsima i dijafragmi da pronađu novi oblik koji udovoljava biomehaničkim zahtjevima svakodnevnog života.

Ovisno o početnoj situaciji i željenom cilju liječenja ili stupnju liječenja, terapija se može produljiti od nekoliko mjeseci do par godina.

Za potpuni uspjeh terapije vakum zvonom iznimno je važno pravilni položaj gornjeg dijela tijela, odnosno uspravno držanje. On se može se postići samo vlastitom mišićnom snagom uz provođenje određenih vrsta vježbi. Zato je iznimno važno da uz korištenje vakum zvona provode se određene korektivne vježbe za pravilno držanje gornjeg dijela tijela.

Nekirurško liječenje kokošjih prsa
Slična pravila vrijede i za korištenje ortoze za kokošja prsa s tim da vrijeme dnevnog nošenja može biti puno duže. U ponudi postoji više vrsta ortoza koje nisu najadekvatnije za dugotrajno korištenje. Mi u poliklinici ordiniramo jednu od najboljih, najprilagodljivijih i najefikasnijih ortoza za kokošja prsa.

Trajni uspjeh može se vidjeti ako se lijevak ili izbočenje više ne ponavljaju između dva postavljanja.