za pacijente
[ aktualne teme ]
Krv iz pupkovine - Novi život za novi život
objavljeno: 15.06.2015.

Transplantacijom matičnih stanica koštane srži, periferne ili umbilikalne krvi (iz pupkovine) moguće je liječiti neke maligne i nemaligne hematološke bolesti.

Što su banke krvi iz pupkovine?

Ovakva terapija primjenjuje se već 30-tak godina po principu da matične stanice iz koštane srži i pupkovine imaju mogućnost stvaranja svih krvnih stanica (eritrocita, leukocita i trombocita). Osim banaka koštane srži, posljednjih 10 tak godina u svijetu se znatno proširila mreža banaka darovane krvi iz pupkovine.

Darivanje krvi iz pupkovine u javnu banku povećava šansu oboljelima da nađu tkivno podudarnog darivatelja i budu liječeni transplantacijom. Javne banke povezane su u međunarodnu mrežu koja je dostupna svim bolesnicima širom svijeta. Prema posljednjim informacijama, u javnim bankama širom svijeta pohranjeno je više od 200 000 doza krvi iz pupkovine i taj se broj svakim danom povećava.
Darivanje krvi iz pupkovine u javnu banku je dobrovoljno, anonimno i besplatno. Javne banke su neprofitne ustanove.
Banka krvi iz pupkovine Ana Rukavina prva je nacionalna banka u Hrvatskoj. Osnovana je 2002. godine u Kliničkom bolničkom centru Zagreb uz organizacijsku i financijsku potporu Zaklade Ana Rukavina. Važnost postojanja nacionalne banke je u većoj mogućnosti pronalaska tkivno podudarnog darivatelja, koje bolje odražavaju genetske karakteristike vlastitog naroda.

Kako postati darivateljica krvi iz pupkovine?
Krv iz pupkovine uzima se isključivo u porodima kada je majka dala izričiti PRISTANAK za darivanje. U ostalim slučajevima posteljica sa pupkovinom se uništava kao biološki otpad.

Obrazac pristanka za darivanje možete zatražiti na telefon 01/23 88 708 i dostaviti će Vam se poštom. Isti obrazac dostupan je u trudničkim ambulantama bolnica koje surađuju s Bankom krvi iz pupkovine Ana Rukavina (U Splitu Klinika za ženske bolesti i porode). Ispunjen i potpisan obrazac treba ponijeti sa sobom u rodilište i predati ga osoblju rađaonice. Daljnji postupak, prikupljanje krvi, pohrana i transport do banke u Zagrebu obavlja educirano osoblje rodilišta.

Sve informacije o dobrovoljnom darivanju krvi iz pupkovine možete naći na stranici Zaklade:
www.zaklada-ana-rukavina.hr

Kako se prikuplja krv iz pupkovine?
Krv se prikuplja nakon nekompliciranog vaginalnog poroda ili carskog reza. Jednostavan postupak prikupljanja ne škodi djetetu ni majci. Ne zahtijeva od ginekologa i primalje promjenu uobičajenog vođenja poroda.
Nakon odvajanja djeteta od pupčane vrpce, dok je posteljica u maternici, dezinficira se pupkovina i punktira pupčana vena iglom koja je spojena na sustav vrećica koje omogućuju prikupljanje krvi zaostale u posteljici. Postupak traje nekoliko minuta i bezbolan je.

Pohrana krvi iz pupkovine
Odmah nakon prikupljanja krv pupkovine se prevozi u banku. Najkasnije 48 sati od poroda mora se zamrznuti i čuvati u tekućem dušiku na temperaturi nižoj od -150°C. U banku će biti pohranjena samo krv pupkovine koja zadovoljava visoke kriterije kvalitete. Smatra se da tek svaka treća darovana krv ispunjava zadane kriterije.
Informacije o darivatelju krvi pupkovine su povjerljive. Darovanoj krvi pridružuje se jedinstveni broj koji se koristi za identifikaciju u banci, registru i transplantacijskom centru.

Kontraindikacije za prikupljanje krvi pupkovine
Postoje nepredvidive situacije u trudnoći i porodu kada se, unatoč zahtjevu trudnice, krv iz pupkovine ne prikuplja. To su: prijevremeni porod, prsnuće vodenjaka duže od 24 sata, mekonijska plodna voda, povišena temperatura trudnice ili povišen CRP, urinarna infekcija trudnice (neizliječena ili liječenje u tijeku), višeplodna trudnoća, znakovi fetalne patnje, zastoj rasta djeteta, abnormalni kariotip, intrauterine transfuzije ili varičele kod trudnice.

Banka krvi iz pupkovine za vlastite potrebe
Krv se može pohraniti i u tzv. privatnu banku, odnosno za osobne potrebe. Prethodno je potrebno sklopiti ugovor s KBC Zagreb, preuzeti set za prikupljanje krvi i organizirati transport do banke. U tom slučaju obitelj snosi troškove obrade i pohrane matičnih stanica. Potrebne informacije i ugovor mogu se dobiti u Zavodu za transfuzijsku medicinu i staničnu terapiju KBC-a Zagreb.
Također, moguće je pohraniti krv iz pupkovine u njemačkoj banci Vita 34, putem kompanije Bio Save Premium d.o.o. Vita 34 je prva europska privatna banka za pohranu krvi iz pupkovine, a posjeduje certifikate za upotrebu pohranjene krvi za vlastite potrebe i za srodnike. Za prikupljanje krvi iz pupkovine ne postoje nikakve kontraindikacije, a transport krvi iz rodilišta do banke obavlja Bio Save.