za pacijente
[ aktualne teme ]
Akupunktura u postupcima medicinski
potpomognute oplodnje
objavljeno: 29.01.2019.

U sklopu odjela za medicinski potpomognutu oplodnju počeli smo koristiti akupunkturu kao metodu za poboljšanje ishoda postupka.

Što je to akupunktura?
Akupunktura je jedna od najsigurnijih i najbrže rastućih medicinskih metoda koja ima široko područje upotrebe, sve od liječenja kronične boli pa do liječenja neplodnosti.

Izvodi se na način da se na posebne točke na tijelu bezbolno postavlaju fine iglice u svrhu stimulacije te poboljšanja cirkulacije dijela tijela na koji želimo djelovati.

Uloga akupunkture u medicinski potpomognutoj oplodnji (MPO)?
Više od 80% IVF centara u Europi i SAD-u je integriralo ili preporuča korištenje akupunkture prije i u tijeku postupka MPO.

Akupunktura povečava dotok krvi u maternicu, što rezultira većom stopom implantacije te rezultira ukupnim boljim ishodima trudnoće. Osim kod žena akupunktura također djeluje i kod muškaraca tako da povećava kvalitetu, mobilnost i broj spremija.

Kada započeti sa tretmanom?
Jedna od najvažnijih implementacija akupunkture u postupku MPO-a je tretman prije i poslije embriotransfera (ET). Tretman se izvodi 25-30 minuta prije ET, te unutar 25-30 minuta poslije ET.

Najnovije znanstvene studije objavljenje u utjecajnim časopisima pokazale su da tretman akupunkturom prije i poslije ET pomaže uspješnosti MPO-a poboljašenjem protoka krvi u maternici, smanjenja kontrakcija maternice, podupiranjem implantacije te samim time i povećanja stope trudnoća.

PITANJA:

Sve detalje o navedenom postupku možete saznati u razgovoru sa našim liječnicima i biolozima.